Ranljivi kotički pri zaščiti hiše pred vplivi okolja

Izolacija

Za uravnavanje klime v notranjosti stanovanjskih prostorov so nujni nekateri ukrepi že na zunanjosti. Če želimo vzdrževati prijetno toplo ozračje in se učinkovito zaščitit pred temperaturnimi ekstremi, moramo dobro poskrbeti predvsem za nekatere ranljive kotičke, ki hitro uidejo pozornosti. Seveda pa se splača začeti pri največjih in najbolj izpostavljenih elementih, ki pogosto predstavljajo tudi največje tveganje.

Izolacija strehe

Na streho pogosto pozabljamo, saj je njena primarna funkcija pač ta, da nas zaščiti pred dežjem. Prav tako pa ima pomembno nalogo pri zadrževanju toplote in zaščito pred temperaturnimi ekstremi okolice. Zato je izolacija strehe izredno pomembna. Ne le neposredno za zaščito podstrešnih prostorov, temveč tudi za vzdrževanje razmer v spodnjih nadstropjih. Nenazadnje gre za veliko površino, ki lahko pomeni velike toplotne izgube, kar se zelo pozna na učinkovitosti ogrevanja, torej tudi na stroških, predvsem pa seveda na temperaturah stanovanjskih prostorov. Poleg tega pa streha skriva kar nekaj kotičkov, pri katerih mora biti izolacija še posebej dobro načrtovana in izvedena, sicer pride do ranljivih mostov in toplotnih izgub. Izolacija strehe mora biti že v izhodišču neoporečna, lahko pa se izdela ali nadgradi tudi naknadno.

Fasada

Drugi element, ki prepušča mraz in vročino v notranjost zgradbe, je seveda fasada. Posebej ranljivi so kotički okoli oken in balkona, pravzaprav povsod, kjer fasada ne vključuje enakomerne stene. Izolacija takšnih kotičkov je zahtevnejša in morda ne nudi pričakovane učinkovitosti, prav tako je treba spet paziti na toplotne mostove, ki radi nastanejo ravno okoli oken in drugih elementov. Vsaka nepravilnost na fasadi pomeni tveganje za pomanjkljivo zaščito pred vplivi okolja. Izolacija lahko učinkovito odpravi tveganja tudi pri kompleksnejših zgradbah, poleg tega lahko uporabimo dodatne elemente, na primer fasadne obloge, vplive ranljivih kotičkov na zunanjosti fasade pa lahko omili izolacija v notranjosti prostorov, ki mora v vsakem primeru sodelovati pri zaščiti bivalnega okolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *