Sistemi za naravno odvajanja dima in toplote

Polikarbonat

Naravni odvod dima in toplote (NODT) je ključna funkcionalnost nekaterih stanovanjskih oziroma gradbenih elementov, ki morajo v primeru požara preprečiti širjenje ognja in dima. Te rešitve so lahko zelo učinkovite, morajo pa biti pravilno oblikovane in vgrajene, seveda pa tudi funkcionalne, če pride do te potrebe.

Posebej pomembno nalogo imajo pri odvajanju dima in toplote svetlobni elementi, na primer svetlobni trakovi in kupole. Te namreč enostavno opremimo z mehanizmi, ki omogočajo odpiranje v primeru požara in zagotavljajo učinkovito odvajanje dima in toplote. NODT funkcionalnost morajo nuditi vsi svetlobniki, še posebej pa je to pomembno v večjih zgradbah, kjer se svetlobni elementi tudi najpogosteje uporabljajo – v telovadnicah, dvoranah, šolah, bolnišnicah …

Na srečo ni težko oblikovati učinkovitega sistema za naravno odvajanje dima in toplote. Za večino omenjenih elementov se uporablja polikarbonat, ki sicer ni posebej ognjevaren, se pa lahko v tej vlogi odlično izkaže. Ta material omogoča zelo enostavno oblikovanje kritine in svetlobnih elementov, s tem pa omogoča tudi vgradnjo mehanizma za odvajanje dima in toplote. Polikarbonat je poleg tega tudi cenovno ugoden in enostaven za vgradnjo, zato ni težko več pozornosti posvetiti ravno načrtovanju teh funkcionalnosti. Običajno mehanizem deluje tako, da v primeru požara odpre strešne elemente in omogoča izhod dima, požar pa zadržuje na omejenem prostoru. Pri tem so polikarbonat kritine, opremljene z ustreznim mehanizmom, zelo učinkovite, a zgolj NODT funkcija ne more povsem omejiti požara in preprečiti hudih posledic takšne nezgode – te sisteme moramo kombinirati s požarnimi vrati, pa tudi z aktivnimi metodami preprečevanja širjenja požara. Le tako jo bomo v primeru požara najbolje odnesli, čeprav povsem brez posledic ne bo šlo. Jasno je torej, da je najboljši ukrep učinkovita preventiva, s tem pa upamo, da NODT sistema sploh ne bomo nikoli potrebovali, čeprav ga imamo in je pripravljen na svojo nalogo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *