Zanesljiv vir električne energije

Akumulator

Če potrebujemo elektriko, se običajno posvetimo iskanju najbližje električne vtičnice. Javno električno omrežje je vsekakor zelo zmogljivo, enostavno dostopno in večinoma tudi precej zanesljivo, a v mnogih primerih se vseeno izkaže za opcijo, ki ne pride v poštev – morda potrebujemo zagotovljeno napajanje brez kakršnihkoli prekinitev, morda bi radi z alternativnim virom električne energije kaj privarčevali, lahko pa da do električnega omrežja preprosto nimamo dostopa. V vseh teh primerih pride v poštev akumulator, ki lahko ponudi uporabno in zanesljivo zalogo električne energije.

Za zanesljivo napajanje zahtevnih porabnikov bo treba izbrati pravi akumulator. V večini primerov pride v poštev ciklični akumulator, saj ravno ta vrsta ponuja zanesljivo delovanje na dolgi rok. Gre namreč za baterije, ki so prilagojene rednim ciklom polnjenja in praznjenja. Uporabljajo se v avtomobilih in vozilih nasploh, a tudi v neštetih drugih okoljih, kjer moramo zagotoviti stalno zalogo električne energije. Ciklični akumulator je nepogrešljiva komponenta v osrčju mnogih električnih sistemov, ki se ne zanašajo na dostopnost javnega omrežja – to so manjše elektrarne, ki jih lahko poganja vodna, vetrna ali sončna energija, morda pa lahko sistem vzpostavimo tudi na podlagi kakšnega drugega vira. Pomembno je le, da bo akumulator zanesljivo deloval tudi po več ciklih polnjenja in praznjenja. Kolikšna bo življenjska doba pa je odvisno od mnogih dejavnikov, tako od vrste izdelka kot od razmer v okolju in načina uporabe. Gre za zelo delikatne spremenljivke, zato je težko napovedati točno življenjsko dobo.

Kljub temu, da je ciklični akumulator precej občutljiv na razne dejavnike okolja, predstavlja najboljšo izbiro v veliki večini primerov, ko potrebujemo zanesljiv nadomestni vir električne energije. Je vedno na voljo in ponuja dovolj energije za poganjanje raznovrstnih naprav, poleg tega pa ga lahko tudi polnimo na različne načine – ni nujno, da je akumulator povezan le z domačo elektrarno, brez težav ga polnimo iz javnega omrežja, generatorja ali kakšnega drugega vira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *