Pravi akumulator za solarne celice

Solarne celice

Čeprav so mnogi solarni sistemi zelo enostavni, zahtevajo veliko pozornosti, če jih želimo res docela izkoristiti. Vsaka pomanjkljivost se namreč lahko izkaže za zelo hudo, lahko pa le za manjšo nevšečnost – v vsakem primeru se splača konfiguracijo sistema čim bolj optimizirati. Največ lahko naredimo s primerno izbiro akumulatorja. Ker je to včasih najdražji element v sistemu, skušamo z različnimi kompromisi ceno nekoliko znižati, a v ta kos se splača investirati. S pravo izbiro namreč zagotovimo zanesljivo delovanje sistema in zadostno zmogljivost za optimalen izkoristek energije, ki jo ponujajo solarne celice.

V sončni elektrarni moramo uporabiti akumulator, ki je pripravljen na redne cikle polnjenja in praznjenja. Preko dneva, ko celice dovajajo energijo, se akumulator polni, preko noči pa delujejo le porabniki, ki akumulator praznijo. Prav tako moramo upoštevati oblačne dneve, krajše dneve in nižji vpadni kot sončnih žarkov ter druge dejavnike, ki ovirajo polnjenje akumulatorja. V vsakem primeru pa je jasno, da bo treba za solarne celice izbrati akumulator, ki se lahko redno polni in prazni. To je ciklični akumulator, ki je prilagojen prav temu namenu. Gre za akumulator, ki ga lahko brez skrbi izpraznimo v veliko večji meri kot običajne avtomobilske akumulatorje. Ciklični akumulator namreč deluje po drugačnem principu, pri praznjenju elektrode niso izpostavljene koroziji, življenjska doba je tako zelo impresivna tudi pri zahtevnih režimih uporabe. Na voljo imamo sicer različne izvedbe, tako da tudi vsak ciklični akumulator ni povsem enak ali sploh primerljiv, je pa gotovo boljša izbira za solarne celice kot avtomobilski akumulatorji.

V praksi ima ciklični akumulator tudi druge prednosti, ki so lahko zelo pomembne. Je bistveno bolj robusten, lahko ga postavimo ležeče, ne zahteva vzdrževanja, prav tako ne izpušča škodljivih plinov. Takšni akumulatorji so dobro pripravljeni na zahtevne razmere in imajo zelo dolgo življenjsko dobo, s temi prednostmi pa brez težav upravičijo nekoliko višjo ceno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *