Enostavna toplotna izolacija v dokončanih prostorih

Notranja izolacija sten

Vsekakor je pametno stavbo dobro izolirati že med samo gradnjo, saj so takrat večji gradbeni posegi najbolj enostavni, pa tudi najcenejši. A tudi naknadna izolacija je lahko precej elegantna in ne posebej draga, če imamo priložnost suhomontažne izvedbe. Včasih se za takšno rešitev odločimo pri starejših hišah, ki jih na drug način sploh ne moremo več dobro izolirati. Če imamo opravka z ravnimi površinami, bo delo precej enostavno, od izolacije pa lahko pričakujemo dober učinek.

Na ta način se izdela notranja izolacija sten, predvsem tistih sten, ki mejijo na zunanjost. Pri teh je zelo pomembno, da uporabimo dovolj debelo izolacijsko plast z materialom višje kakovosti, da lahko izničimo vpliv temperaturnih nihanj v okolici. Na ta način lahko notranja izolacija sten uspešno nadomesti pomanjkljivosti zunanje izolacije in toplotno prevodnost zidov, s premišljeno izbiro pa lahko med razpoložljivimi rešitvami najdemo tisto, ki ponuja kar najboljši učinek. Seveda pa samo notranja izolacija sten še ne more zagotoviti popolne izolacije stanovanjskih prostorov, pomisliti bo treba še na nekatere druge površine, ki predstavljajo potencial za izmenjavo energije z okolico.

Za popolno udobje bo treba gotovo izolirati tudi tla in strop. Toplotna izolacija tal je lahko v dokončanih prostorih nekoliko večji izziv, še posebej če uporabljamo talno gretje. V tem primeru je treba namreč tla dobro izolirati, da ne izgubljamo učinka pri ogrevanju, hkrati pa mora biti pohodna površina dovolj prevodna, da lahko uživamo v toplini, ki jo ponuja ogrevalni sistem. V nekaterih primerih je lahko toplotna izolacija tal bistveno enostavnejša in ponudi izjemno prepričljiv učinek, ne moremo pa se na to vedno zanašati. Če je toplotna izolacija tal dobro narejena, lahko pričakujemo tudi druge prednosti, pravzaprav pa lahko to kombiniramo tudi z izolacijo stropa oziroma ta sploh ne bo potrebna. Seveda je smiselno vnaprej premisliti, katera kombinacija ponuja najboljši učinek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *