Zdrav življenjski slog

zdrav življenjski slog

Včasih so se ljudje precej bolj zavedali, kaj pomeni zdrav življenjski slog in zdravo življenje. Včasih je bilo obolevanj precej manj, le te pa so zdravili z različnimi naravnimi pripravki.

Danes je zavedanja o zdravem življenju precej manj, sicer radi beremo o zdravem življenju, a to običajno ne vpliva na naše nezdrave navade.

Zdrav življenjski slog oziroma zdrav način življenja pomeni, da upoštevamo zdrave navade, ki koristijo našemu zdravju. To so na primer: gibanje, dovolj spanca, uravnotežena prehrana, osebna higiena,…

Med škodljive navade pa uvrščamo: nezdravo prehrano, prekomerno uporabo mobilnih naprav, računalnikov in televizije, premalo spanca, kajenje, uživanje drog ali čezmerno uživanje alkohola.

Vsak dan počnemo stvari, ki so za naše zdravje škodljive ali pa dobre, zdrave. Katere bomo počeli, je odvisno od nas.

Vsem, ki se odločate, da bi spremenili svoje stare, verjetno škodljive navade in se osredotočili na zdrave navade, predlagam, da se najprej pričnete redno gibati – športna aktivnost ima zdravilen učinek na naše telo, saj zavira bolezni ter krepi duševno zdravje.

Zdrava prehrana

Poleg gibanja je pomembna in potrebna tudi zdrava prehrana. Uživajte čim več ekološko pridelane hrane, ter se izogibajte hrane, ki je bila pridelana v tujih državah, kupujte domače pridelano zelenjavo, sadje, meso,…

Upoštevajte tudi dejavnike varovanja in tveganja, pod kar štejemo uporabo alkohola, tobaka in drog.