Kakovostne letne pnevmatike

Letne pnevmatike

Tudi pri izbiri letnih gum moramo biti nadvse pozorni na lastnosti, ki jih imajo različni modeli. Ne gre namreč za zanemarljive značilnosti, temveč za ključne odlike, ki odločajo o izkušnji pri vožnji, pa tudi o varnosti na cesti. Čeprav več pozornosti posvečamo zimskim pnevmatikam, dober premislek zahtevajo tudi letne.

Obremenitve gum v letnem času

Letne pnevmatike so pri uporabi izpostavljene večjim obremenitvam. Pozimi vozimo počasneje in redkeje, tudi relacije so načeloma krajše. Res je, da imamo opravka s snegom in ledom ter z različnimi posipi, a pri vožnji večjih obremenitev načeloma ni. Poleti je drugače, saj so razmere za vožnjo dosti boljše, to pa pomeni, da bomo avto uporabljali pogosteje in na daljših poteh, pogosteje se zapeljemo tudi na avtocesto in dosegamo višje hitrosti. Tako so letne pnevmatike izpostavljene večjim obremenitvam, hitreje se obrabijo in imajo relativno krajšo življenjsko dobo.

Splača se torej premisliti o nakupu kakovostnih letnih gum, že s povsem praktičnega vidika. Seveda pa imajo tudi letne pnevmatike zadnjo besedo pri zagotavljanju varnosti na cesti in vodljivosti vozila. Hkrati gre omeniti še porabo goriva, ki je v neki meri odvisna tudi od kakovosti oziroma ustreznosti pnevmatik.

Vpliv podvozja

Samo dobre gume še niso dovolj, da bi lahko koristili vse omenjene odlike kakovostnih pnevmatik. Treba je pregledati tudi podvozje. To omogoča avtooptika, ki poskrbi za optimalno nastavitev podvozja. Skozi čas se z redno uporabo vozila obrabi tudi podvozje, še posebej zaradi večjih obremenitev. Avtooptika odpravi posledice teh obremenitev in povrne podvozje v optimalno stanje. S tem lahko tudi od pnevmatik pričakujemo kar največ. Gre namreč za detajle, ki se lahko pokažejo za izredno pomembne. Avtooptika vključuje natančno nastavitev različnih lastnosti, ki vplivajo na občutek pri vožnji, na obrabo gum in porabo goriva, nasploh pa zagotavljajo varnejšo in udobnejšo vožnjo. Vsekakor se splača povprašati o teh storitvah, ko se lotevamo menjave gum pred letno sezono.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *