Viličarji v gradbeništvu

viličar

Gradbeništvo je specifična panoga, ki ima mnogo unikatnih značilnosti. Te določajo tipe opravil, ki se delajo v gradbeništvu, pa tudi opremo in orodja za delo. Pri gradnji hiš, blokov, proizvodnih hal ali drugih objektov gre za masovne projekte, ki vključujejo opravila iz več različnih strok. Zlasti pa gradnja objektov pomeni veliko količino porabljenega materiala, vsaj kar se njegove mase tiče. Zato je gradbeništvo tipična panoga, kjer se uporablja zelo veliko težke mehanizacije za premikanje velike količine mase. 

Poleg tipičnih strojev težke mehanizacije, kot so tovornjaki in žerjavi, se v gradbeništvu zelo veliko uporablja tudi viličarje vseh možnih tipov in velikosti. Gradbeni material se v veliko primerih nabavlja zložen na palete, zato so paletni viličarji za delo na terenu logična izbira vseh gradbincev. Paletni viličar omogoča dvigovanje težkih bremen, pri čemer ni nujno, da so ta pakirana v paletah. Z njim si je moč pomagati tudi pri pomožnih delih, ko jih uporabimo kot držala za večje gradbene elemente. 

Ročni viličar za vleko palet je kljub svoji omejeni uporabi tudi zelo pogost. Pri prekladanju paletiranega blaga sem ter tja nam pride zelo prav, saj ni smiselno manjših premikov vedno izvajati s paletnim viličarjem.

Za višinska dela pa se zelo veliko uporablja teleskopski viličar, ki že spada med težje kategorije viličarjev. Zato je rabljeni viličar te kategorije pogost nakup, ker so novi zelo dragi. Teleskopski rabljeni viličar pride prav predvsem pri srednjih višinah gradnje, ko potrebujemo učinkovit pristop za dvigovanje težkih bremen na svoje mesto, a ni potrebe po večjem gradbenem žerjavu. Hkrati je rabljeni viličar odlična priložnost za znižanje cene gradbene mehanizacije. Ob rednih servisih ali s pravilno obnovo je življenjska doba teleskopskih in paletnih viličarjev zelo visoka in dosega tudi več desetletij. Zato mnoga podjetja prisegajo na nakup rabljene opreme za gradnjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *