Oprema za prezračevalni sistem

Rekuperacija 2

Če želimo uživati v prijetnih stanovanjskih prostorih, moramo gotovo poskrbeti tudi za učinkovito prezračevanje. Za to lahko poskrbimo že z odpiranjem oken, kar pa ni smiselna rešitev – to je nespametno opravilo, ki zahteva veliko truda in pozornosti, povzroči toplotne izgube in s tem povezane stroške, ne more pa ponuditi dobrega učinka. Pravzaprav nas pri takšnem zračenju le zebe. Veliko bolje se obnesejo napredni sistemi, ki delo opravljajo samodejno, moramo pa za to izbrati ustrezno opremo.

V prvi vrsti seveda potrebujemo nekaj osnovnih elementov, ki bodo ključni za vsak prezračevalni sistem. To so recimo cevi za prezračevanje, ki jih bomo potrebovali v vsakem primeru. V poštev pridejo različne cevi za prezračevanje, saj imajo ti sistemi različne elemente, ki morajo biti dobro opremljeni. V nekaterih primerih imamo kar prezračevalni jašek, kjer cevi niso potrebne, v končni fazi pa je treba prav s cevmi povezati druge elemente takšnega sistema. Tako so cevi za prezračevanje vedno med nepogrešljivo opremo prezračevalnih sistemov.

V praksi pa za učinkovito zračenje seveda skrbi druga oprema. To so naprave, ki zagotavljajo pretok zraka, pa tudi nekateri dodatki, od katerih lahko pričakujemo še boljši učinek. To je recimo rekuperacija, ki omogoča izkoristek energije iz odpadnega zraka. Rekuperacija je ključna funkcija naprednih prezračevalnih sistemov in močno vpliva na zadovoljstvo s prezračevanjem na dolgi rok. Zagotavlja prijetno izkušnjo pri zračenju, saj pomaga pri ohranjanju konstantne temperature, medtem ko se prostori učinkovito zračijo. Predvsem pa je rekuperacija velika prednost pri izkoristku energije, saj na ta način energijo iz odpadnega zraka vračamo v prostor. Pričakujemo lahko opazne prihranke pri ogrevanju in hlajenju.

V končni fazi za prezračevanje potrebujemo poleg osnovne opreme in ključnih naprav tudi nekaj dodatnih kosov, ki omogočajo enostavno vgradnjo in uporabo sistema. Na dolgi rok seveda poskrbimo tudi za vzdrževanje in čiščenje prezračevalnega sistema, načeloma pa je oprema dobro pripravljena na dolgoročno delovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *