Odličen dimnik za najboljšo izkušnjo pri kurjenju

Obnova dimnika

Odvajanje dima je zelo pomembna naloga, za katero mora biti v vsakem domu dobro poskrbljeno. Ob uporabi raznih kurilnih naprav nastaja dim, ob tem pa tudi strupeni plini in visoke temperature. Tako je izdelava dimnika kritična naloga že v samem izhodišču, na dolgi rok pa prav dimniški sistem skrbi za dobro izkušnjo pri uporabi kurilnih naprav. Temu elementu se torej splača posvetiti nekaj dodatne pozornosti, če želimo uživati v toplem, udobnem in varnem stanovanjskem okolju.

Posebej pomembni so dimniki v starejših stavbah, tam je večje tveganje za škodljive izpuste in dimniške požare. Tako je včasih kritično opravilo obnova dimnika, vedno pa je pametno premisliti še o drugih posegih, predvsem o čiščenju in vzdrževanju. Obnova dimnika pride gotovo v poštev ob kakšnih večjih spremembah in prilagoditvah opreme, ki potrebuje boljši dimnik oziroma se moramo prepričati, da je stari dimnik kos svoji nalogi in novim izzivom. Morda bo potrebna izdelava dimnika na novo, da se lahko tem zahtevam v celoti prilagodimo. Obnova dimnika pa je potrebna tudi pri starejših stavbah, ki morda niso bile v uporabi in se na dimnik ne moremo zanesti. Navsezadnje gre za element, ki je stalno na udaru različnih obremenitev, tako pri delovanju kot v mirovanju. Vsekakor se moramo vedno prepričati, da je dimnik pripravljen na delo, v nasprotnem primeru so lahko posledice zelo hude.

Izdelava dimnika na novo je lahko dokaj enostavno opravilo, saj imamo na voljo zelo kakovostne sisteme, ki jih ni težko vgraditi v različne objekte. Pri tem imamo tudi veliko svobode, saj gre pogosto za inox cevi in pripadajoče elemente, ki jih poljubno sestavljamo v kar se da učinkovito končno rešitev. Seveda moramo misliti tudi na druge elemente, tudi na opremo kurilnih naprav, ne pozabimo pa še na kakšne specifične želje in potrebe ter morebitne omejitve, ki jih postavlja sam objekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *