Parketi zagotavljajo prijetno in domače vzdušje v prostoru

parketi

Zakaj so parketi tako priljubljeni v različnih objektih in prostorih, vam je verjetno že znano. Že na prvi pogled v ljudeh vzbujajo občutek domačnosti in prijetnosti. Problem pa se zlasti pojavi, ko kupec pri izbiri parketa ne ve, za katero vrsto se odločiti. Težko rečemo, katera vrsta parketa je najustreznejša, saj se prav vsaka ponaša s svojimi prednostmi.

Kljub temu pa so klasični parketi še vedno najpogostejša izbira kupca. Pri tem je treba paziti tudi na izbor kakovostne drevesne vrste. Dober prodajalec vam bo v specializirani prodajalni s parketi in drugimi lesenimi talnimi oblogami svetoval, katera drevesna vrsta parketa se lahko učinkovito obnese v vašem prostoru, kamor ga boste položili.

Parketi pa se ne nazadnje med seboj ne razlikujejo samo po vrsti, temveč tudi glede na samega proizvajalca. Preden se odločite obiskati prodajalno s parketom, lahko kar na spletu preverite seznam najboljših proizvajalcev parketov.

Kakovostno polaganje parketa za daljšo obstojnost talne obloge

Polaganje parketa je v prvi vrsti odvisno zlasti od vrste. Vsekakor pa je za vsako vrsto parketa potrebno poskrbeti, da je položena dovolj kakovostno, saj je ne nazadnje tudi od tega v veliki meri odvisno, koliko časa nam bo ta priljubljena lesena talna obloga služila.

Polaganje gotovega parketa na primer poteka z lepljenjem. Lepilo za parket se nanese s posebno vrsto lopatice na podlago; to je lahko suhomontažna podlaga ali pa estrih. Na lepilo se nato položi parketno desko. Izjemno pomembno je, da ob steni vedno puščamo rego, ki je široka približno en centimeter. To omogoča delovanje lesa. Rego je nato potrebno dodatno prekriti še z obstensko zaključno lestvico. Paziti je treba, da lepilo ne zaide na površino samega parketa.

Ko se polaganje parketa zaključi, morate paziti, da se po površini ne hodi. Parket pustimo v mirovanju vsaj 24 ur. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *