Toplotne črpalke v visokotemperaturnem sistemu

toplotne črpalke

Ogrevalni sistem sestoji iz različnih naprav in elementov, ki morajo dobro sodelovati med seboj. Najbolje je, da celoten sistem že v izhodišču premišljeno načrtujemo in izberemo tiste kose, ki se bodo kar najbolje obnesli v takšni situaciji, včasih pa se zgodi, da sistem sproti dopolnjujemo in nadgrajujemo, zato takšne uskladitve niso vedno možne. Na srečo lahko izbiramo med različnimi napravami, ki se lahko v različnih situacijah dobro znajdejo. To velja tudi za toplotne črpalke, ki so sicer najboljše v nizkotemperaturnih sistemih, recimo pri varčnem talnem gretju, a tudi za radiatorje lahko zberejo dovolj energije. Bomo pa za dober učinek v tem primeru potrebovali nekoliko zmogljivejšo in dražjo opremo.

Visokotemperaturna toplotna črpalka

V visokotemperaturnem sistemu potrebujemo nekaj dodatne zmogljivosti, saj je treba vodo ogreti na višjo temperaturo. Radiatorji zahtevajo ogrevanje do okoli 65 stopinj Celzija ali več, kar je veliko več kot razni varčni sistemi, ki lahko delujejo že pri nižjih temperaturah in vseeno ponujajo zelo dober učinek pri ogrevanju. Visokotemperaturna toplotna črpalka lahko prepriča v praktično vsakem primeru, tudi če imamo opravka s starejšim radiatorskim sistemom, ki zahteva višjo temperaturo.

Res pa je, da je visokotemperaturna toplotna črpalka nekoliko dražja že v izhodišču, pri ogrevanju na dolgi rok pa razumljivo nekoliko potratnejša v primerjavi z nizkotemperaturnimi izvedbami. Ni torej vedno idealna izbira, je pa elegantna rešitev v primeru, da že imamo vgrajen celoten sistem in potrebujemo le še kar se da učinkovit in varčen vir energije. Še vedno lahko pričakujemo vse prednosti, ki jih imajo toplotne črpalke, in v končni fazi odlično uporabniško izkušnjo. Nič čudnega torej, da se toplotne črpalke tudi v praksi pogosto vgrajujejo v končane stavbe, pri katerih načrtujemo nadgradnjo ogrevalnega sistema, a ne želimo menjati kompletnega sistema. Tudi v kombinaciji z visokotemperaturnimi grelnimi telesi se lahko odlično obnesejo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *