Starodobniki med rabljenimi vozili

rabljena vozila 2

Starodobniki spadajo med najbolj cenjena vozila v segmentu rabljenih vozil. To so avtomobili, ki so stari vsaj 30 let in so vzdrževani brez večjih predelav. Zato jih lahko imamo za delujoče muzejske eksponate. Imetniki starodobnih vozil so v glavnem ljudje, ki se ukvarjajo z zbirateljstvom, ali pa so le veliki navdušenci nad starodobniki. 

Večini starodobnih vozil je skupno to, da je njihovo vzdrževanje precej drago. Če so rabljena vozila po navadi cenejša tako za nakup, kot tudi za vzdrževanje, se pri zelo starih vozilih iz kategorije starodobnikov rado zgodi, da nekaterih delov enostavno ni več na voljo, ker jih ne izdelujejo več, zmanjkalo pa je tudi vozil, ki se prodajajo po delih. Tako so mnoga rabljena vozila iz kategorije starodobnikov neprecenljive vrednosti. Lastniki jih običajno vozijo bolj poredko, da se lahko kar se da zmanjša njihova obraba. Zato je tudi zakonodaja nekoliko prilagojena: registracija in zavarovanje za starodobnike sta mnogo cenejši. 

Odkup in prodaja starodobnikov

Starodobniki obsegajo vse avtomobile, ki so stari več kot 30 let. Mnogi avtomobili, ki spadajo v to kategorijo, pa vseeno nimajo pravega potenciala za zbiratelje, ker so preveč cenene izdelave, ali pa jih je enostavno preveč na trgu. Zato se vseeno veliko izvaja odkup rabljenih vozil, kjer prodajalec dobi vsaj nekaj denarja nazaj. Zlasti velja razmisliti in ponuditi za odkup rabljenih vozil slabše ohranjene primerke starodobnikov, ki pa jih lahko nato uporabijo za rezervne dele bolje ohranjenih primerkov.

Mnoga rabljena vozila iz kategorije starodobnikov so enostavno preveč izrabljena, da bi se splačala njihova restavracija. V praksi gre za razmerje med tremi postavkami: starostjo vozila, pogostostjo na tržišču in ohranjenostjo. Tako lahko za zelo staro vozilo, ki je v slabem stanju, še vedno izvedemo odkup rabljenih vozil na bpavto.si, saj bo za restavriranje redkejših vozil kljub slabem stanju več zanimanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *