S pomočjo hidravlike je delo s traktorji učinkovitejše

hidravlika

Hidravliko uporabljamo v številnih vejah tehnike, kjer je potreba po prenosu velikih obremenitev. Zato se hidravlični sistemi uporabljajo v panogah kot so gozdarstvo, gradbeništvo, promet in tudi kmetijstvo. Na področju kmetijske mehanizacije je hidravlika izjemno pomembna, saj omogoča prenos velikih moči, dvigovanje težkih bremen in še marsikaj drugega. Kljub temu, da poznamo različne hidravlične sisteme, pa jim je skupno njihovo delovanje. 

Ne glede na to, ali gre za hidravliko v gozdarstvu ali pa kmetijstvu, pa ta v vseh panogah deluje po enakem principu. Za prenos energije se uporablja hidravlična tekočina, kot so na primer hidravlična olja. Ta se po hidravličnih ceveh in s pomočjo hidravlične črpalke pretaka do vseh elementov hidravlike, pri čemer kor prenosniki močo sodelujejo tudi hidravlični cilindri in ventili. Hidravlika za traktor na ta način poskrbi za dvigovanje bremen, nošenje priklopnih strojev, uravnavanje obtežitev in uravnavanje gibanja priključnih strojev.

Hidravlika ima številne prednosti

Na traktorju ločimo dva tipa hidravličnih naprav, in sicer enosmerno in dvosmerno hidravliko. Kot že ime pove, prva deluje le v eni smeri, druga pa deluje v obe smeri. Pri tem ima pomembno vlogo enosmerni in dvosmerni hidravlični valj. Največji problem pri traktorjih je, da imajo nekateri modeli še vedno upravljane s hidravliko le znotraj kabine. Sodobnejši traktorji pa so opremljeni že z elektronskim krmiljenjem hidravlike, ki je učinkovitejše in varnejše.

Kadar deluje hidravlika brezhibno, potem ima številne prednosti. Gre za sistem, ki ga je s pomočjo hidravličnih ventilov mogoče enostavno krmiliti. Z njeno pomočjo traktorji premagujejo velika bremena in vrtilne momente, pri čemer zagotavlja upravljanje z enega mesta in več funkcij hkrati. Seveda pa hidravlični sistem zaradi svoje kompleksnosti zahteva tudi redno vzdrževanje. Zato je potrebno hidravliko redno preverjati na rednih servisih traktorjev. Po potrebi je potrebno menjati hidravlično olje in preveriti delovanje črpalk, ventilov in cevi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *