Kaj vsebujejo pasji briketi in kako so izdelani?

Kvalitetna hrana za pse

Suha hrana za pse je precej priljubljena izbira, saj jo lahko brez težav skladiščimo v večjih količinah, pa tudi cena je nadvse ugodna. Treba pa se je prepričati, da takšna hrana vsebuje vse nujne hranilne sestavine, sploh če predstavlja večinski delež vsakodnevne prehrane našega ljubljenca. Treba je torej preveriti, kaj pasji briketi vsebujejo in kako so izdelani.

Osnovna sestavina suhe hrane za pse je meso. Gre za ključno živilo, ki je tudi v naravni prehrani psov in sorodnih vrst zastopano v izrazitem deležu. Težava pa je v tem, da imamo na voljo zelo pestro zbirko različnih možnosti, proizvajalci namreč v brikete predelajo različne vrste mesa, ki se močno razlikujejo tako po splošni kakovosti kot po sestavi hranilnih snovi. Kvalitetna pasja hrana pač ne more biti sestavljena iz drobovine, ki izhaja kot odpadni material iz kakšnih drugih procesov predelave hrane. Veliko bolj primerni so kosi kvalitetnega mesa, ki imajo preverljiv delež ključnih hranilnih snovi, predvsem beljakovin.

Meso se za kvalitetne brikete parno kuha v lastnem soku brez dodane vode, kar zagotavlja dober okus in vonj, predvsem pa idealno sestavo hranilnih snovi in lažjo prebavljivost. Kot vir ogljikovih hidratov se doda žito, koruzo, riž ali krompir, za uspešno stiskanje sestavin v lahko prebavljive brikete pa se doda še rastlinsko olje. Kvalitetna pasja hrana nadalje vsebuje še zelišča, vitamine in minerale, ne pa ojačevalcev okusa in vonja ter drugih nepotrebnih dodatkov.

Kako kvalitetni bodo pasji briketi pa je odvisno tudi od nadaljnjih korakov proizvodnje. Živila je treba dehidrirati, stisniti v brikete in ustrezno zapakirati. Kvalitetna pasja hrana se mora shranjevati v varnem okolju, kjer ni vsiljivcev, kot so pršice in bakterije. Odgovornost za to pa nosijo tudi sami skrbniki živali, ki morajo poskrbeti za nakup kakovostne hrane in varno shranjevanje ter ustrezno postrežbo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *