Kuhinjska oprema za prave gurmane

Žar na oglje

Če se lotevamo priprave hrane na nekoliko višjem nivoju, se moramo takoj opremiti tudi z nekoliko boljšo opremo. Pravi gurmani prisegajo na specifične naprave in pripomočke, ki sodelujejo pri kulinaričnem ustvarjanju. Pogosto se izbiri takšne opreme zelo pozorno posvečajo, čeprav so razlike za nepoučene kuharje morda neznatne – dober primer je žar, ki močno odloča o okusu, vonju in vseh drugih lastnostih hrane.

Povsem enostavno lahko uporabimo električno ploščo, ki zadošča za pripravo mesnih in zelenjavnih specialitet, ki jih običajno povezujemo s pikniki. A za prave gurmane to nikakor ne pride v poštev. Veliko boljša izbira bo verjetno žar na oglje, na katerega prisegajo najzahtevnejši uporabniki. Ta namreč ponuja pristno izkušnjo pri peki, v končni fazi pa edinstven učinek, ki pride do izraza pri gotovih jedeh. Za peko mesa je žar na oglje po mnenju največjih poznavalcev edina smiselna izbira, s čimer se strinjajo tudi tisti, ki imajo priložnost uživati v njihovih specialitetah. S tega vidika ima oglje vsekakor svoje prednosti, ki jih z alternativami ne moremo posnemati, ima pa žar na oglje tudi nekatere pomanjkljivosti, na katere prav tako ne smemo pozabiti. Predvsem gre omeniti visoko ceno, pa tudi dokaj zapleteno uporabo – to pomeni, da takšna oprema ni najboljša izbira za začetnike ali tiste, ki pri peki niso posebej zahtevni. Pogosto je bolj dobrodošel žar, ki ga je enostavno uporabljati in omogoča hitro pripravo hrane, čeprav pri tem ne dobimo tistega posebnega vonja in okusa, ki ga ustvari oglje. Vseeno bodo specialitete okusne in kvalitetne, hkrati pa bo žar verjetno uporabniku pričaral bistveno bolj prijetno izkušnjo.

Žar je seveda le en kos kuhinjske opreme, ki jo pri pripravi svojih specialitet potrebujejo gurmani. V poštev pridejo še mnogi drugi pripomočki, ki jih je treba prav tako pozorno izbrati, saj lahko naredijo veliko razliko, tako pri samih specialitetah kot pri uporabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *