Drsna vrtna vrata

Vrtna vrata

Na zunanjih površinah običajno nimamo veliko prostora, ki bi ga lahko žrtvovali za to, da bi imela vrata nekaj več prostora za odpiranje. Predvsem pri večjih vratih, ki jih potrebujemo za prehod vozil, to praktično ne pride v poštev. Odločamo se raje za drsna vrata, ki so veliko bolj elegantna v tem oziru. Čeprav še vedno potrebujejo nekaj prostora, velja to predvsem po dolžini, medtem ko na samo površino dvorišča ne posegajo. Ravno zato so zunanja drsna vrata pogosto daleč najboljša izbira na domačem dvorišču, pa tudi v mnogih drugih okoljih, kjer je pomemben optimalen izkoristek prostora.

Drsna vrata sicer potrebujejo več prostora po dolžini, še posebej če se odločimo za klasična toga vrata. Tako bodo vrata potrebovala vsaj še enkrat toliko prostora, kolikor merijo po dolžini. Za vrtna vrata, ki se ne uporabljajo za prehod vozil, to sicer ni problem, a v tem primeru so manjša vrata dokaj nezahtevna tudi sicer. Če pa imamo na dvorišču urejen dovoz, bo treba poskrbeti za dovolj prostora po dolžini. Zunanja drsna vrata imajo sicer različne mehanizme, ki jih lahko s pridom izkoristimo – na voljo so med drugim tudi zanimive panelne izvedbe ograj, ki po dolžini ne zahtevajo toliko prostora. Za majhna dvorišča je to pogosto idealna izbira, ki združuje prednosti iz različnih svetov.

Vsekakor pa morajo biti drsna vrtna vrata zelo kakovostna, da se nanje lahko povsem zanesemo. Drsni mehanizem je pri uporabi pogosto podvržen velikim obremenitvam, upoštevati moramo to, da bodo vrata v uporabi dokaj redno skozi dolga leta. Poleg tega so zunanja drsna vrata stalno na udaru raznih vremenskih vplivov, kar prav tako ni najbolje za dobrobit drsnega mehanizma. Dobro moramo zaščititi še morebitne senzorje in drugo mehanizacijo, ki jo uporabljamo za upravljanje vrat, pozorni pa moramo biti še pri dejanski uporabi, ki lahko prav tako vpliva na življenjsko dobo vrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *