Katalizator – pomemben del izpušnega sistema

katalizator

Katalizator je del izpušnega sistema motornega vozila. Njegova glavna naloga je prečiščevanje izpušnih plinov. Katalizatorji vsebujejo keramično ali kovinsko sredico, na katero je nanesen zelo tanek sloj žlahtnih kovin. Žlahtne kovine so na primer rodij, iridij, platina. V izpušnem sistemu se nahajajo različno, to je odvisno od vsakega avtomobila. Njihovo delovanje je odvisno od visokih temperatur, zato je njihova pozicija v izpušnem sistemu pomembna.

Katalizator vsebuje notranjo monolitno strukturo, ki je lahko sestavljena iz keramike ali inoxa. Prekrita je z dragocenimi kovinami, kot so platina, paladij in rodij. Monolitna struktura je sestavljena iz propustnih kanalov, skozi katere se pretakajo izpušni plini. Zaradi takšne sestave pride v katalizatorju do kemične reakcije in s tem odstranijo škodljive onesnaževalce.

Katalizatorji delujejo skupaj z Lambda sondo, ki obvladuje količino kisika v izpušnih plinih – normalno razmerje med gorivom in zrakom. Z uvedbo čedalje bolj strožjih evropskih direktiv, imajo katalizatorji že po dve lambda sondi, nekateri tudi že več, kar omogoča še dodaten nadzor izpušnih plinov.

Izpušni sistem poleg svoje osnovne naloge odvajanja omogoča še zmanjševanje onesnaževanja atmosfere, z zmanjšanjem izpusta škodljivih izpušnih plinov, zmanjša hrupnost, z zmanjšanjem motečega hrupa v vozilu in izven njega, pravilno delovanje motorja, s povečanjem moči, navora in zmanjšanjem porabe goriva.

Izpušni sistem ne predstavlja le enostavnega sistema za izpust plinov: Za neposredno prispevanje k zmanjševanju izpusta strupenih izpušnih plinov v okolje. Ta sistem danes spada v samo jedro reševanja okoljevarstvenih problemov. Izpušni sistem sestavljajo različni deli in poteka od motorja do zadnjega dela osebnega ali tovornega vozila. Njegova dolžina znaša je približno tri metre, oblika pa je odvisna od motorja in od tipa vozila.

Če ste lastniki ali imetniki vozila, ste se s katalizatorjem in izpušnim sistemom najverjetneje že pobliže spoznali. Če imate na tem delu kakršne koli okvare vam pri nas lahko pomagajo številna podjetja, ki jih lahko poiščete tudi s pomočjo spleta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *