Toplotna črpalka za toplovodni sistem

Toplotna črpalka zemlja voda

Toplotne črpalke so zelo zmogljive in vsestransko uporabne, a za odličen končni učinek potrebujemo tudi zanesljiv ogrevalni sistem. Šele s tem lahko pričakujemo dobro delovanje toplotne črpalke in prijetno ogrevanje v stanovanju. Če želimo uporabljati toplovodni ogrevalni sistem, moramo izbrati temu primerno toplotno črpalko. Za radiatorske sisteme se običajno uporabljajo visokotemperaturne črpalke, v vsakem primeru pa imamo na izbiro več izvedb.

Najbolj priljubljena opcija je izbira toplotne črpalke zrak voda, saj gre za cenovno ugodno možnost, ki kljub nizki ceni ponuja dober končni učinek. Ne moremo sicer pričakovati, da se bo tak sistem kosal z zelo nizkimi zunanjimi temperaturami, še posebej če te vztrajajo dlje časa, a v okoljih z relativno milimi zimami se lahko na tak sistem popolnoma zanesemo. Sodobne toplotne črpalke zrak voda lahko vzdržujejo nominalno zmogljivost tudi pri temperaturah do -30 stopinj Celzija, bo pa za najboljši učinek pametno takšno opremo uporabljati v nekoliko toplejših okoljih. Za toplovodni sistem v dobro izolirani zgradbi je lahko uporaba toplotne črpalke zrak voda povsem zadostna, še posebej v kombinaciji z nizkoenergijskimi grelnimi telesi.

Če imamo vseeno nekoliko višje zahteve, bo morda boljša izbira toplotna črpalka zemlja voda. Ta sicer zahteva nekoliko višjo investicijo in nekaj več dela pri vgradnji – treba bo namestiti podzemne kolektorje, za kar potrebujemo tudi nekaj odprte površine. Res je, da toplotna črpalka zemlja voda v izhodišču prinaša nekaj več preglavic, a na dolgi rok se izkaže s prepričljivo zmogljivostjo in popolno zanesljivostjo v vseh mogočih razmerah. Na ta način lahko ogrevamo tudi večje objekte in se uspešno soočimo tudi z nižjimi temperaturami. Prav zato je toplotna črpalka zemlja voda priljubljena izbira tistih, ki nameravajo tak sistem uporabljati kot edini ogrevalni sistem v hiši. V tem primeru si namreč ne moremo privoščiti kompromisov, kot tudi ne posebnega tveganja v mrzlih zimah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *