Suha drva so pomemben dejavnik učinkovitosti izgorevanja

suha drva

Drva se danes uporabljajo za centralno ogrevanje, za dogrevanje v kaminih, zelo pogosto pa se drva uporabljajo tudi za ogrevanje vikendov in počitniških hišic. Do sedaj se je izkazalo, da so drva eden najcenejših energentov, če pa so skrbno izbrana, pa je njihov učinek še toliko večji. Prvi pomemben dejavnik, ko izbiramo kakovostna drva, je, da izbiramo izključno suha drva, saj so le tako primerna za kurjenje v prihajajoči kurilni sezoni.

Potrebno je vedeti, da vsebujejo drva ob sečnji ogromno vlage in kot taka niso primerna za kurjenje, saj je izguba toplote pri tem prevelika. Ne glede na to, ali izberete drva hrasta, bukve, gabra ali kateregakoli drugega lesa, je pomembno, da izberete izključno suha drva. V tem primeru boste z njimi dosegli maksimalne učinke in najboljše rezultate kurjenja. Pred nakupom se je zato pri ponudniku smiselno pozanimati, ali so drva v ponudbi resnično dovolj suha in primerna za kurjenje.

Lesni peleti so vedno bolj dostopni

Lesni peleti so se na našem trgu prvič pojavili ob sunkovitem dvigu cene nafte in zemeljskega plina, saj so bili cenovno ugodnejši, hkrati pa so zagotavljali enako udobje kot nam ga je nudilo na primer ogrevanje na olje. Glede na to, da je Slovenija gozdnata dežela so tako vsi biomasni energenti zelo lahko dostopni in zato cenovno tudi ugodnejši. Je pa danes zaradi vse bolj pestre ponudbe potrebno nekoliko več previdnosti, če se odločate za nakup lesnih peletov.

Dejstvo je, da so lesni peleti, ki jih danes srečamo na trgu med seboj različni tako po svoji kakovosti kot tudi ceni. Običajno je cena odločilni dejavnik, kar pa v primeru lesnih peletov ni najboljše, saj se nam takšen nakup lahko hitro maščuje. Namesto tega je pametno na prvo mesto postaviti njihovo kakovost, pri čemer je potrebno upoštevati vsebnost vlage in pepela, njihovo kurilno vrednost in še kaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *