Hišni vodovod se začne s premišljenim načrtovanjem

Hišni vodovod

Vodovodne instalacije v bivalnih prostorih so za marsikoga samoumevne, saj so našim očem popolnoma nevidne. Vendar pa sem nam naše nepoznavanje resnosti celotnega projekta lahko hitro maščuje, in sicer ob prvem puščanju vode v vodovodnem razvodu. Takrat je običajno potreben temeljit gradbeni poseg, ki prinese ogromno stroškov in skrbi. V izogib temu, je potrebno hišni vodovod skrbno načrtovati in poskrbeti za njegovo kakovostno izvedbo.

Kompleksnost in zahtevnost projekta vodovodnih inštalacij je lahko zelo različna. Lahko gre za novogradnje, ali pa zgolj za delne renovacije kopalnic ali kuhinj. Ne glede na to, mora hišni vodovod zadostiti določenim kriterijem in standardom, zato je to eno od opravil, ki se jih nikakor ni pametno lotevati na lastno roko. V projektni dokumentaciji hišnega vodovoda morajo biti jasno začrtani vsi razvodi od pipe do glavnega vodovodnega priključka, pri čemer je potrebno upoštevati, da je njihov potek čim krajši.

Talno ogrevanje ima številne prednosti

V zadnjem času se na trgu pojavljajo številne ekonomične tehnologije ogrevanja, med katerimi je tudi talno ogrevanje. Uvrščamo ga v skupino ploskovnih ogrevanj, saj so cevi po celotnem prostoru položene v tleh in nato prekrite z estrihom in talno oblogo. Prenosnik toplote je v tem primeru topla voda, ki se pretaka po ceveh in na ta način ustvarja toploto pri tleh. Zato je temperatura pri tleh največja, proti stropu pa se manjša, kar preprečuje pregrevanje prostora.

To pa ni edina prednost talnega ogrevanja, ampak jih poznamo še mnogo več. Z njim dosežemo enako udobje ob 1 – 2°C nižji temperaturi prostora, če pa k temu prištejemo še boljšo izkoriščenost alternativnih virov energije, so veliki prihranki pri stroških ogrevanja več kot očitni. Talno ogrevanje pa ni zgolj učinkovito, ampak zagotavlja tudi višjo kakovost bivanja, saj preprečuje dvigovanje prahu, kar boste hitro tudi sami občutili na lastni koži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *