Rast ciprese je odvisna od njene nege

cipresa

Drevesa in grmi iz družine cipresovk so občutljive za najhujši mraz, zato se jih najpogosteje uporablja v živih mejah. Pri nas poznamo različne vrste cipres, ki se med seboj razlikujejo predvsem v obliki krošnje, obliki in barvi listov ter v velikost do katere zrastejo. Med najbolj priljubljenimi vrstami pa je tudi cipresa Smaragd ali ameriški klek. Zanjo je značilno, da lahko zdrži tudi najhujšo zimo in najnižje temperature.

Lastnosti cipres in alternativ

Ameriški klek zraste v višino od 30 do 40 cm na leto in približno 5 cm v širino. Po prvih petnajstih letih se rast upočasni, njihova največja višina pa je v največji meri odvisna od kakovosti tal in njihove nege. Ta pa je pri cipresi Smaragd največja prednost, saj je ob strani ni potrebno obrezovati, ker počasi pridobiva na širini. Poleti in pozimi so njeni listi bleščeče zelene barve, zato bo vaš vrt vedno lep in prijeten.

Pri sajenju ciprese je potrebno upoštevati določena pravila

Ciprese se najpogosteje sadijo kot rastline za zastiranje pogledov, zato jih sadimo za nekakšno živo mejo, ki meji med zasebnim in javnim zemljiščem. Kako jim bomo posadili, je najbolj odvisno od tega, ali je cipresa vzgojena v loncu ali ne. Kadar je vzgojena v loncu, to pomeni, da pri presaditvi ohrani koreninski sistem, zato je manjše tveganje, da bi se osušila. Če želimo ciprese postaviti za živo mejo, jih moramo posaditi vsaj 40 do 60 cm narazen, odvisno tudi od tega, kako močno si želimo odgnati radovedne poglede z ulice.

Pri saditvi ciprese je potrebno izkopati luknjo, katere globina je odvisna predvsem od njene velikosti. V splošnem velja, da večja kot je cipresa, večjo luknjo je potrebno izkopati. Če pa bomo vanj dodali še kakšen gnoj, je potrebno narediti še večjo luknjo. Za gostejšo saditev je priporočljivo izkopati kanal globine do 25 cm in širine do 35 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *