Kakovostna elektro omara mora ustrezati projektni dokumentaciji

elektro omara

Elektrika in z njo povezane električne inštalacije so sestavni element vsakega objekta, ne glede na to, ali ga uporabljamo v poslovne ali zasebne namene. Za distribucijo električne energije poskrbi elektro-distribucijsko podjetje a le, če ima objekt tudi ustrezno elektro omaro. Pomembno je, da je takšna elektro omara izdelana v skladu s projektno dokumentacijo, v kateri so opredeljene njene dimenzije in druge tehnične karakteristike.

Kakovostni razredi elektro omar

Kadar iščete kakovostno elektro omaro, je pomembno, da vam jo izbrani ponudnik izdela glede na vaše želje in potrebe. Njena velikost je v največji meri odvisna od potreb objekta, zato je potrebno biti pri tem toliko bolj previden. Za izdelavo elektro omare se najpogosteje uporabljajo prašno barvana pločevina, inox pločevina ali pocinkana pločevina. Ne glede na to, za katero možnost se odločimo, morajo biti materiali ognjevarni in omogočati zaščito IP65. Pri tem ne pozabite tudi preveriti opremljenost elektro omare s CE certifikatom.

Zunanja in notranja elektro omara omogoča različne možnosti vgradnje

Vsak objekt ima običajno nameščeno glavno elektro omaro, ki se nahaja izven objekta. V samem objektu pa so manjše elektro omare oziroma razdelilne omare, ki se običajno nahajajo v posameznih etažah. Ne glede na to, ali je elektro omara zunaj ali znotraj objekta, le ta omogoča različne možnosti vgradnje. Tovrstna omara je lahko vgrajena podometno, nadometno ali pa se odločimo za prostostoječo varianto, ki je pogostejša pri namestitvi zunaj objekta.

Če elektro omaro odpremo, potem v njej najdemo številna stikala, varovalke in števce. Ti elementi so nujno potrebni za upravljanje in nadzor delovanja električnega omrežja v objektu, prav tako pa so to zaščitni elementi pred preobremenitvijo. Nikakor pa ob tem ne smemo pozabiti na dejstvo, da vgradnja elektro omare odloča tudi o učinkovitosti porabe električne energije, zato je prav, da to delo prepustimo izključno izkušenim in preverjenim strokovnjakom na tem področju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *