Sodobna gradnja z lesenimi konstrukcijami

lesene konstrukcije

Les je zagotovo ena najbolj razširjenih in priljubljenih materialov, ki se pojavljajo v sedanji industriji. Les so cenili že tisočletja nazaj, ko so ugotovili kako zelo pomemben in uporaben je za življenje, predvsem pa za gradnjo raznih prebivališč. Les je naravni material, katerega se pridobi iz različnih vrst dreves. Vsako drevo ima svoj specifičen les, ki ima različne lastnosti in funkcionalnosti. Les je v Sloveniji zelo razširjen, saj je kar 60 % ohranjenih gozdov. 

Ker je les tako zelo priljubljen, so se začele razvijati tudi različne lesene konstrukcije, ki so čedalje bolj priljubljene in uporabljene pri gradnji.

Prednosti lesenih konstrukcij in kako izbrati primerno

Ljudje se zelo radi vračajo k naravi in k naravnim materialom, zato ni čudno, da so v porastu lesene konstrukcije. Lesene konstrukcije imajo ogromno prednosti, pred drugimi vrstami konstrukcij iz drugačnih materialov.

 Les je ekološki in obnovljiv material, prav tako pa je zelo lahko dostopen. Les ima prijeten naraven vonj in barvo, ki prinaša občutek topline in pozitivno vpliva na ljudi. Prav tako je topla na otip površina lesa. Poleg tega je energetsko dober material in dober izolator. Lesene konstrukcije so zelo hitro zgrajene, zato ni potrebno dolgo čakati na izgradnjo. Les je lahko gradivo, ima pa visoke tlačne in natezne trdnosti. Prav tako je akustično zelo dober material za obloge prostorov . 

Ob izbiri primerne lesene konstrukcije vam bo pomagal strokovnjak na tem področju – Tesarstvo Kregar. Zamislite si svojo idejo in te želje predajte izdelovalcu lesenih konstrukcij. Ta vam bo svetoval pri izbiri lesa in postavitvi, da bo vaša lesena konstrukcija, kar se da najbolj funkcionalna in uporabna.

Kakšne pa so slabosti lesenih konstrukcij ?

Na žalost se ob toliko prednostih lesenih konstrukcij najde tudi kakšna manj dobra lastnost. Lesene konstrukcije znajo biti zelo občutljive, zato jih je potrebno vzdrževati in premazovati z raznimi smolami in premazi, ki ohranjajo les čvrst in trden. Še ena od slabosti lesenih konstrukcij pa je ta, da se zelo hitro segrejejo oziroma ohladijo, kar pomeni da je prostor toliko bolj vroč oziroma hladen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *