Zanesljivo ogrevanje v zimskih dneh

Visokotemperaturna toplotna črpalka

V mrzli zimi si ne moremo privoščiti pomanjkljivosti, okvar ali težav v delovanju ogrevalnega sistema. Ogrevanje mora biti dovolj zmogljivo in povsem zanesljivo, saj lahko le tako pričakujemo dober učinek ob nizkih zunanjih temperaturah. Se lahko s takšnim izzivom uspešno soočijo toplotne črpalke?

Sodobne toplotne črpalke so lahko zelo zmogljive in ponujajo prepričljiv učinek. Posebej dobro se v tem oziru izkaže visokotemperaturna toplotna črpalka, ki omogoča uspešno ogrevanje z radiatorji. Naprava segreje ogrevalno vodo do zahtevane temperature, ki običajno presega 60 ali 70 stopinj, s tem pa omogoča uspešno delovanje radiatorskega sistema. Visokotemperaturna toplotna črpalka je sicer uporabna tudi za druge načine ogrevanja, a najpogosteje se uporablja v kombinaciji z radiatorji. Če imamo nizkotemperaturni ogrevalni sistem, je lahko visokotemperaturna toplotna črpalka dobra izbira, a še bolje se bodo izkazale nizkotemperaturne izvedbe, ki so namenjene takšnim sistemom.

Če govorimo o zmogljivosti, bo visokotemperaturna toplotna črpalka na prvi pogled resda najbolj prepričljiva, a to je povsem odvisno od vira energije, ki ga koristi za ogrevanje. Najboljši učinek ponuja hibridna toplotna črpalka, ki omogoča koriščenje različnih virov energije. Običajno pri tem kombiniramo črpalke zrak voda in zemlja voda ter tako zagotovimo zahtevano zmogljivost za zanesljivo ogrevanje. Hibridna toplotna črpalka je najboljša izbira za tiste, ki imajo pomisleke glede zmogljivosti takšne opreme. Tudi v mrzlih zimah bo namreč možno s takšnim sistemom najti dovolj energije za zanesljivo ogrevanje stanovanja.

Dogrevanje z dodatnimi ogrevalnimi sistemi

Hibridna toplotna črpalka že koristi različne vire energije, lahko pa v vsakem primeru dodamo tudi kak povsem ločen sistem. Pogosto se v kombinaciji s toplotnimi črpalkami uporabljajo plinski sistemi, ki lahko priskočijo na pomoč v primeru, da iz okolja v mrzli zimi ni mogoče dobiti dovolj energije za ogrevanje stanovanja. Prav tako se lahko uporabijo električni sistemi, ki ponujajo dober izkoristek investicije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *