Previjanje dojenčka

previjalne podloge

Previjanje dojenčka se praviloma opravi na vsake tri do štiri ure. Pri tem ga je treba skrbno namazati s kremo, zato da se dojenček počuti še prijetneje. Previjanje mora potekati v prostoru, kjer je temperatura nekje med 20 in 22 stopinj Celzija. Ključno vlogo pri takšnem opravilu imajo tudi ustrezno izbrane previjalne podloge.

Menjavanje pleničk z boka

Izbira ustrezne previjalne podloge vpliva na počutje dojenčka med previjanjem. Ravno zato je še toliko pomembneje, da je malček položen na čim bolj kakovostno podlogo. Enako pomemben pa je tudi sam postopek previjanja.

Medtem ko dojenček leži na podlogi za previjanje, odpremo pleničko. Nato ga obrnemo na bok, da ostranimo umazano pleničko. Otrok še naprej leži na enem od bokov, ko od strani položimo novo pleničko. Potem pa ga obrnemo nazaj na hrbet. Če želimo novo pleničko še nekoliko popraviti, ga po potrebi obrnemo še na drugi bok.

Koristni nasveti za previjanje dojenčka

Dojenčka je torej treba previti ter skrbno očistiti na približno tri do štiri ure. Previjanje naj vedno poteka pred dojenjem. Med previjanjem otroka nikoli ne smete izpustiti izpred oči, saj lahko hitro pade s previjalne podloge oziroma mize za previjanje.

Nad previjalno mizo se vam vedno splača postaviti premične igračke, ki bodo dojenčka uspešno zamotile. Preden ga previjete, se z otrokom pogovarjajte. Lahko pa si tudi izmislite igrico, da se bo malček med previjanjem še bolj sprostil.

Kako ukrepati v primeru vnete ritke

Ritko otroka je vedno treba spirati s povsem čisto vodo. Kožne gube, razporejene okoli zadnjika, dobro popivnajte do suhega, a jih ne drgnite. Po umivanju ga pustite na previjalni podlogi, da nekaj časa gol svobodno brca. Pri tem ne pozabite uporabiti tudi zaščitne kreme za ritko. Pri trdovratnejšem vnetju ritke pa se je najbolje posvetovati kar s patronažno sestro oziroma zdravnikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *